Rolnictwo ekologiczne znacznie różni się od tego tradycyjnego, w którym stosowane są różnego rodzaju środki chemiczne. Ekorolnictwo uprawiane przez gospodarstwo ekologiczne charakteryzuje się stosowaniem środków naturalnych, które nie zostały przetworzone technologicznie, dzięki czemu możliwe jest produkowanie żywności ekologicznej. Taki rodzaj uprawy odciążający środowisko naturalne jest dość czasochłonny i wymaga dużego nakładu pracy od właścicieli takiego gospodarstwa. Produkty wytwarzane w ekorolnictwie różnią się smakiem i wyglądem od tych, które powstają w wyniku przemysłowej produkcji na wielkich farmach. Gospodarstwo ekologiczne jest bardziej wymagające niż te tradycyjne, gdyż nie stosuje się tam żadnych pestycydów, które pozwalają zwalczać różnego rodzaju szkodniki, ale także w niewielkiej ilości mogą dostać się do uprawianych produktów. Prawdziwe gospodarstwa, które trudnią się rolnictwem ekologicznym, posiadają certyfikat, potwierdzający produkcję żywności metodami ekologicznymi.